نظارت بر اعمال
اگر امام زمان(عج)ناظراعمال ماست واعمال به ایشان عرضه میشود«ستار العیوب»بودن خداچه میشود؟
پاسخ:
آیات مربوط به این بحث عبارتند از :
- « بگو: «عمل کنید! خداوند و فرستاده او و مؤمنان، اعمال شما را مى بینند –توبه / 105 »
- «یا أیها النبی إنا ارسلناک شاهداً» اى پیامبر! ما تو را گواه بر اعمال مردم فرستادیم (احزاب / 45)
- « حال آنان چه گونه است آن روز که برای هر امتی، گواهی بر اعمالشان می طلبیم و تو را گواه بر اعمال آنان قرار خواهیم داد« (نساء / 41).
مرحوم علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می گوید: «هر عملی که انسان انجام می دهد، از خیر یا شر، خدا و رسولش و مؤمنان، حقیقت عمل خیر یا عمل شر را مشاهده می کند»
منظور از «مؤمنون» در آیه 105 از سوره توبه، "ائمه" ،علیهم السلام، هستند.
یعقوب بن شعیب گوید: از امام صادق ،علیه السلام، درباره آیه 105 توبه پرسیدم. فرمود: «مؤمنان ، ائمه هستند.».پس اعمال هر انسانی، از خیر و شر، به "رسول خدا" و "ائمه" ،علیهم السلام، عرضه می شود.
معنای ستار بودن خدا، آن است که اعمال انسان ها را از دیگر انسان ها می پوشاند تا آبروی آنان حفظ گردد. پیامبر و ائمه ،علیهم السلام، مظهر اسماء و صفات الهی هستند و همانگونه که خداوند، ناظر بر اعمال مردم است، پیامبر و ائمه نیز چشم خدا در میان خلق هستند و اعمال آنان را می بینند.
آن روایتی نیز که فرموده است، خدا، اعمال را حتی از چشم پیامبر مخفی می کند، به مواردی خاص اشاره دارد تا رحمت بیکران الهی را به تصویر کشد.
ضمن آن که نظارت پیامبر و امام بر اعمال مردم،
همانند نظارت خداوند، آثار سازنده فراوانی دارد؛ یعنی، همانگونه که
ستّاریت پروردگار، برای تربیت و رشد مردم است، عرضه اعمال مردم بر پیامبر و ائمه
نیز در همین جهت است؛
زیرا، آنان، هادیان امت از طرف خدایند و فیض الهی از طریق آن بزرگواران بر بندگان نازل می شود. بنابراین، هیچ تنافی و تناقضی مشاهده نمی شود.